FYLDNING

Bakterielt plak kan skyldes syre fra sød eller krydret mad. Syren ødelægger emaljen og laver hul i tænderne. Det er primært 3 grunde til plak:
1. Bakterielt plak
2. Mad som indeholder kulhydrater (mel, sukker etc.)
3. Strukturelle faktorer (tandstrukturen og spyt)
Karies kan være let at opdage pga. at der dannes et mørk hul, men i nogen tilfælde kan det være vanskeligt at opdage hullet, men der kan stilles diagnose ved hjælp af f.eks røntgen. Vi ved at karies ikke kan blive bedre af sig selv. hvis det ikke bliver behandlet bliver det værre. Karies kan renses hvis det ikke har nået pulpa. 1. Først rengøres tanden for karies. Emaljen og dentinet er hårde materialer. Karies fjernes ved hjælp af et bor, der er et specielt værktøj, som bruges til rengøring af tanden. Yderste del af dentinet er meget følsomt, så det kan gøre lidt ondt, men der kan gives lokalbedøvelse, så det kan blive helt smertefrit. 2. Når hullet er renset er det også formet. tandlægen tager hensyn til hvilket materiale der skal bruges.

2 Forskellige typer fyldninger:
1.Amalgam fyldning (sølvfyldning) Det ældste materiale som bruges i dag. Det er meget stærkt og økonomisk men ikke æstetisk. Det er lavet af et mix af 70 % sølv, 23 % tin og lidt zink og kobber pulver med kviksølv. Blandingen fyldes i hullet og det kan tage helt optil 24 timer før det tørt.
Efter amalgamfyldingen kan tanden være følsom mod koldt og varmt, efter kort tid aftager det. Det hænder også at enkelte personer får lidt ondt pga. elektriciteten hvis man har andre metaller i munden eller hvis man tager en gaffel i munden.

                     

2.Plastfyldning (der har samme farve som dine naturlige tænder) Æstetisk materiale (bindende), men det er ikke så stærk som amalgam. Det bruges oftest til fortænder. Det kaldes også hvide paneler, da det har samme farve, som naturlige tænder. Da det først blev udviklet, blev det primært brugt på fortænderne. Nu er det udviklet og blevet bedre og stærkere, så det anvendes også til bagtænderne. Nutidens sammensætning er næsten lige så stærk som amalgam.

                   

Fordelen ved at bruge plast:
1. Største fordel ved at bruge plast er æstetikken. 
2. Efter at fyldningen er klar kan den poleres. 
3. Det bruges ikke kun til at fylde karies, men bruges også til at forandre farve og form på tænderne.
Ulemper ved at bruge plast:
1. Plastfyldning lægges lag på lag og stivner ved hjælp af en speciel lampe så det tager længere tid end amalgam. 
2. Det er dyrere end amalgam. 
3. Farven kan ændres med tiden. 
4. Det er ikke så stærkt som amalgam.