Implantater

Hvad er implantat?
Det er en titanium cylinder, som sættes ind i kindbenet, som en efterligning af den ægte tand. Det kan gøres for en enkel eller flere tænder og kan også bruges, som støtte for proteser.

Implantater er en mulighed for mennesker som har mistet sine tænder så de kan få sig et nyt liv med egne tænder igen. 29 % af dem som har proteser siger de godt kan spise blødt mad, 50 % siger at de langt fra kan spise alt slags mad, 17 % siger at de kan spise bedre med egne tænder. 66% af patienterne som har proteser kan ikke spise ordenligt. Når man mister sine tænder har man stor risiko for at miste appetitten og få andre sygdomme.
 

Hvis man mister en tand, svinder knoglevævet omkring det. Knoglen har brug for stimulation for at bevare formen og tætheden. Det er derfor austronauter mister tætheden i knoglerne. Kæbebenet er i konstant pres fra tændernes tyngde. Den tyngde der er på tænderne rammer knoglen der omringer den. Kun et implantat kan erstatte den tabte tand. Den stimulation implantatet giver, kan sammenlignes med den ægte tand. Proteser giver et pres til blodcirkulationen og kan derfor give mere svind i knoglerne. Tandproteser kan forårsage tale og tygge problemer.
Et implantat er en falsk tandrod, der er lavet af, egnet materiale som bliver sat i kæbebenet. Det bliver æstetisk og funktionelt fungerer det som den tabte tand.
Naturlige tænder er meget vigtige for den enkelte. Når vores smil ødelægger vores levestandard, æstetik og livskvalitet betyder det, at vores tænder er under forandring.
I dag er implantater den bedste måde at få "nye" tænder på
.
I hvilken situationer kan man få implantater:
1. Hvis man mangler en tand og vil ordne den uden at berøre de nærliggende tænder.
2. I stedet for aftagelige proteser.
3. I stedet for gebis.
4. Ved osteoporose lidelse.

Hvad er fordelene ved implantater? 
Implantater er sunde, behagelige og pålidelige produkter. Proteser på implantaterne ser ud som naturlige tænder. Implantater holder længere end almindelige proteser. Det er meget hårdt både fysisk og psykisk at miste tænder. 
Ser implantater naturlige ud?
Implantater er placeret under knoglen og tandkødet for at det skal være harmonisk med resten af tænderne, og specielt udviklet zirkonium bruges for at tænderne skal få en æstetisk udseende.
Kan implantater bruges i alle aldre?
Det er nødvendig at kæbebenet har en voksen alder. Dvs. 16-17 år for piger, 18 år for drenge. Det kan bruges af alle som har en sund knoglebygning. Ældre mennesker har ofte brug for implantater fordi de mister tænderne, da de har svagere knogler.
Implantater er upassende ved:
A- En akut infektion 
B- Graviditet 
C- Stress 
D- Hjerte- og karsygdomme
E- Stofskifte sygdomme 
F- Diabetes
G- Hematologiske sygdomme 
H- Kroniske sygdomme 
I- Allergisk overfor titanium 
J- Personer udsat for høj radioaktivt stråling 
K- Stor rygere
Hvad skal der til for at implantaterne kan blive vellykket ?
A- Normalt helbred
B- Rigtig diagnose 
C- Renlighed og vedligeholdelse af implantaterne 
D- Passende proteser og kirurgi udgør 90%- 100 % 
Kan kroppen udstøde implantaterne væk?
Titanium er tidens mest brugte materiale for implantater. Titanium er det bedste metal med en god struktur, det har været brugt til medicinske formål i århundreder. Alvorlige og omfattende komplikationer er yderst sjældne.
Er det nogen fare for kræft?
Det findes ingen eksempler på at implantater har forårsaget kræft.
Er behandlingen dyr?
Det er lidt dyrere end almindelig tandbehandling men det er fordi det er et kompliceret og lang behandling.
Er operationen smertefuld?
Behandlingen gøres under lokal bedøvelse, smertefrit og uden problemer. Hvis det er nødvendigt kan det også gøres i narkose. Efter behandlingen kan det gøre lidt ondt men det kan lindres med almindelige smertestillende piller.
Hvor lang tid tager det at få ind opereret titanium og proteser?
Selve behandlings tiden afhænger af hvor mange implantater man skal have og patientens helbred. Det tager ca. en halv time til et par timer. Efter behandlingen tager helbredelsen 2-3 måneder. Efter helbredelsen sættes protesen på plads.