Fylling

Bakterielt plakk kan skyldes syre fra søt eller sterk mat. Syren ødelegger emaljen og lager hull i tennene. Det er hovedsaklig 3 grunner til plakk:

1. Bakterielt plakk

2. Mat som inneholder Karbohydrater (mel, sukker etc.)

3. Strukturelle faktorer (tannstrukturen og spytt)

Karies kan være lett å oppdage pga. at det blir ett mørk hull, men i noen tilfeller kan det være vanskelig å oppdage hullet men da kan diagnosen stilles ved hjelp av verktøy som f.eks røntgen. Vi vet at karies ikke kan bli bedre av seg selv. hvis det ikke blir behandlet blir det verre. Karies kan renses hvis det ikke har nådd pulpa. 1. Først rengjøres tannen fra karies. Emaljen og dentinet er harde materialer. Karies fjernes ved hjelp av et bor som er et spesielt verktøy som brukes for rengjøring av tannen. Ytterst av dentinet er veldig følsomt så det kan gjøre litt vondt men da kan det gis lokalbedøvning så det blir smertefritt. 2. Når hulet er renset er det også formet. tannlegen tar hensyn til hvilket materiale som skal brukes.

 

2 Forskjellige typer fylling:

1.Amalgam fylling (metal) Det eldste materialet som brukes i dag. Det er veldig sterkt og økonomisk men ikke estetisk. Det er laget av en mix av 70 % sølv, 23 % tinn  og litt sink og kopperpudder med kvikksølv. Miksen settes i hullet og tørker helt etter 24 timer.

Etter amalgamfyllingen kan tannen være følsom for kaldt og varmt en kort tid etter men det slutter etter noen timer. Det hender også at enkelte mennesker får litt vondt pga. elektrisitet hvis man har andre metaller i munnen eller om de tar en gaffel i munnen.

                      

 

2. Kompositt fylling (som har samme farge som den naturlige tannen) Estetisk material (bindingen) men ikke like strek som amalgam. Det brukes mest på fortennene. Det kalles også hvit fylling siden det har samme farge som naturlige tenner. Når det først ble utviklet ble det først og fremst brukt på fortennene. Nå er det bedre utviklet og sterkere så det blir brukt også på baktennene. Den nye generasjonens kompositt er nesten like sterk som amalgam.

     

 

Fordelen med å bruke kompositt:

1. Største fordelen ved å bruke kompositt er estetikken.

2. Etter at fyllingen er klar kan den poleres.

3. Det brukes ikke bare for å restaurere karies, brukes også for å forandre farge og form på tennene.

Ulempene med å bruke kompositt:

1. Kompositt fyllingen legges på lag på lag og stivner ved hjelp av en spesial lampe så det tar lengre tid enn amalgam.

2. Det er dyrere enn amalgam.

3. Fargen kan endres med tiden.

4. Det er ikke så sterkt som amalgam.