Protez

Vad är proteser? 

Det är det material som ger det bästa utseendet. Det hjälper också människor att få tillbaka tandens  funktion, och tal. Så människor som förlorat munhälsan kan få den tillbaka och proteser ger människor fysisk bekvämlighet och höjer livskvaliteten. 

Det finns olika typer av löstagbara proteser: 

a- orörlig protes 
1. Total protes 
2. Del protes 
3. Akut el. tillfällig protes 
4. Permanenta proteser 
b-krona 
c-brygga 
d-permanent protes 
e-Löstagbar protes 
f-Total protes 
g-Del protes 
h-Proteser som inte har krokar och ine metallstöd

Unik krona: Är som ett skydd vilket sätts på som för att göra återställa den skadade tanden, och göra den finare och starkare.

Krona görs i de här situationerna: 
1. Om det inte finns stöd för att laga ett stort hål. 
2. För att förebygga veka tänder att gå sönder. 
3. Löständer. 
4. För att skydda en trasig eller missfärgad tand.

Brygga: 
Den typ av behandling som görs för att fylla tomrummet efter en eller fler förlorade tänder genom att slipa ner de två intilliggande tänderna.

 

Total protes: 
Är till för de personer som inte har några tänder. Nuförtiden är total protes inte en unik chans för personer som är tandlösa. Implantat vilka har skruvats fast i käkbenet med protes på gör att människor känner det som att de tuggar med sina riktiga tänder. Så för det mesta föredrar folk implantat.

Total protes

Del protes: 
Proteser som är aplicerade i stället för de förlorade tänderna. De är fixerade med hjälp av en krok av metall eller akryl.

Delprotes

Rörlig protes: 
De används också vid delvis tandförlust, förbindelsen görs inte som vid del protes. Den rörliga protesen är gjorda som två delar de kallas man och kvinna. Dessa proteser är bättre än delproteser pga sammankoppling och estetik. Krokar som används vid delprotes förstör människor estetiskt, rörlig protes är mest föredragen.

         

Rörlig protes

Rengöring av protes: 
Man gör rent proteser med speciellt protesrengöringsmedel. Proteser kan bli rengjorda med tabletter som man lägger i vatten tillsammans med proteserna, om det inte hjälper kan man borsta med tandborste eller en protesborste. Hur som helst kan löständer tas ut och normala tänderna kan rengöras som vanligt sen kan protesen sättas dit igen