Zirkonyum

METAL DESTEKSIZ FULL (TAM) PORSELEN KURON DİŞ. 
Uzun yıllar boyunca yapılan porselen restorasyonlarda, dayanıklılık sağlamak amacıyla metal altyapı kullanılırdı. Metal altyapı üzerine porselen ilave edilerek yapılan restorasyonlar, özellikle neon, fotoğraf makinesi flaşı gibi ışık kaynakları altında daha belirgin olmak üzere, opak görüntü verdikleri için yeterince başarılı bir estetik sağlanamıyordu. Günümüzde ise, son yıllarda üretilen ve önceleri uzay mekiklerinde ve ortopedik protezlerde kullanılan zirkonyum adlı malzeme sayesinde metalsiz porselen restorasyonlar yapılabilmektedir. Kuron ve köprülerde altyapı olarak kullanılan zirkonyum, hem çok dayanıklı bir malzeme olup hem de ışık geçirgenliği sayesinde daha doğal bir diş estetiğine ulaşılmasına imkân vermektedir. 

Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır. Sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır. 900 Mpa dirence sahip sistem en yüksek fiziksel değerlerin yanında ışık geçirme özelliği doku uyumu ve birçok değişik endikasyonu kapsayarak diş hekimliğinde yepyeni bir dönem başlatmıştır.   
 

 

Kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

FULL (TAM) PORSELEN KURONLARIN AVANTAJLARI 
? Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko, fotoğraf makinesi flaşı vb.) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler. Diş hekimliğinde kullanılan en estetik materyallerdir. 
? Alerjik değildir, doku dostu bir materyaldir. 
  
? Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal-porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir. 
  
? Metal desteksizlerde alt yapıda metal olmadığı için kuron-diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır. 
  
? Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir. 
? Zirkonyum yalıtkan bir malzeme olduğundan soğuk-sıcak? hassasiyeti oluşmaz.


? Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek alerji riski full porselenlerde yoktur. 
  
? Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar Diş eti uyumu klasik metal alt yapılı porselenlere göre çok daha iyidir. Diş eti hastalıklarında ya da dişeti çekilmelerinde sıkça görülen diş eti morlukları zirkonyumda görünmez. 

? Altyapıda metal kullanılmadığı için dişeti ile restorasyonun birleşim bölgesinde koyu renkli çizgiler oluşmaz.

 


 
Tamamlanmış bir kronun kesiti (porselen diş) 
 


 

2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik ve tam seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir , bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.