Porselen dolgu

Porselen dolgular(Porselen inley ya da Onley)  

  Ağızda dolgu yapılamayacak kadar madde kaybına uğramış bir dişi kuron kaplamak yerine sadece basit bir ölçü alarak eksik kısımları porselenden hazırlayıp orijinal dişi kullanmaya devam etmek mümkündür. Ayrıca dişeti seviyesinin altına inen çürüklerde veya dişin içine çivi yerleştirilmesi lüzumu görülen çürüklerde de porselen dolgu yöntemi,hastalarımıza iki seansta mükemmel diş görüntüsü ve fonksiyonu kazandırmaktadır.Laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Kompozit dolgulara göre, uygulandıkları diş ve komşu dişler ile çok daha uyumludur. Bu, dolgunun ağız dışında laboratuar ortamında hazırlanma özelliğinden kaynaklanır. Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmı uzaklaştırıldıktan sonra kalan sağlam bölümün ölçüsü alınarak  laboratuar ortamında, hassas bir teknoloji ile hazırlanan model, özel IPS makinesine alınarak mükemmel estetik ve fonksiyona sahip dolgular elde edilir.

  Porselen dolgular laboratuarda hazırlanıp,cilalandığı için mükemmel parlak yüzeylere sahiptirler.Kullanılan porselenler cm 2 ye 6 tonluk basınca direnç gösterebilen ileri teknoloji ürünü porselenlerdir.Aynı bölgeye bir daha dolgu yeniletmeye kesinlikle ihtiyaç kalmaz.  

                                            

                     
IPS porselen (Leucide reinforced pressable porcelain) dolgular: 
? Doku dostu dolgulardır, biyolojik uyumları en yüksek olan malzemelerdir. 
? İleri teknoloji ile üretilirler 
? Porselen dolgu yönteminde ağızdaki sağlıklı diş dokusuna dokunulmaz. Normal dolguda açılan diş kavitesi üzerinde yapılan birkaç değişiklik ile diş porselen dolguya hazır hale getirilebilmektedir.

            


                                  
  Ayrıca bu porselenler dişin sertliğine en yakın ve dişeti ile en uyumlu malzemelerdir. Sertliği dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için diğer porselenler gibi dişleri aşındırmaz , kompozit dolgular gibi de aşınmaz. 
Özellikle büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron(kaplama) yerine tercih edilmelidir.    
   
 

  Dişlerdeki made kayıplarının fazla olduğu durumlarada ve genelde arka bölge dişlerinde (azı dişleri) uygulanırlar. Hem estetik hemde çiğneme kuvvetlerine dayanıklı oldukları için uzun yıllar kullanılabilirler. 

  Önceleri en yaygın kullanılan dolgu malzemesi amalgamdı. Gümüş esaslı bir malzeme olan amalgam, görünüş itibariyle estetik olmadığı için günümüzde hem estetik hem dayanıklı bir malzeme olan porselen ön plana çıkmıştır. 

  Porselen dolgular, fazla miktarda madde kaybı olan ve dişin küçültülerek kuron (kaplama) yapılması gereken durumlarda uygulanan, sağlıklı diş dokusunu korumaya yönelik geliştirilmiş bir yöntemdir. Daha estetik ve kullanışlı olduklarından dolayı amalgam yerine tercih edilirler. 


  

Porselen dolgu nasıl yapılır?  

İlk seansta dişin çürük nedeniyle zarar görmüş kısımları tamamen temizlenir sonra kalan sağlam bölümün ölçüsü alınarak laboratuara yollanır. Burada dişin eksik kısımlarını tamamlayan hastaya özel porselen dolgu hazırlanır. Porselen dolgu sisteminde, ağızdaki sağlıklı diş dokusuna dokunulmaz. Minimum madde kaybı ile maksimum tutuculuk sağlanır. Sıkıştırılmış özel bir porselenden yapıldıkları   için kenar sızıntısı minimumdur (Bu dolgu altı çürükleri ve dolgunun düşmesini engeller).

İkinci seansta ise hazırlanan dolgu dişe yapıştırılır. Çıplak gözle ayırt edilemeycek kadar dişe benzeyen porselen dolgu dayanıklılğı sayesinde uzun yıllar kullanılabilir. porselenler dişin sertliğine en yakın ve diş eti ile en uyumlu malzemelerdir. Sertliği dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için diğer porselenler gibi dişleri aşındırmaz, kompozit dolgular gibi de aşınmaz. Böylece daha önce kesilip (çepeçevre diş küçültülerek) kuron yapılmamış hiçbir dişi kesmeye gerek kalmaz.